Voordelen van Geothermie

Bouwers of verbouwers kiezen steeds meer voor duurzame energiebronnen. Zo is de warmtepomp sinds begin 2011 aan een serieuze opmars bezig. Soms kan een geothermische warmtepomp een logische stap zijn om te voldoen aan de energieprestatie of een antwoord bieden op de steeds stijgende prijs van fossiele brandstoffen.

Aardwarmte als bron voor de warmtepomp kent vele voordelen:

Energiebesparend:

Een geothermische warmtepomp heeft een laag energieverbruik het hele jaar door. 1kWh elektrische energie wordt omgezet in minstens 4kWh. In de praktijk betekent dit dat je ¼ elektrische energie aankoopt en ¾ gratis uit de grond haalt.

Onderhoudsvriendelijk:

Voor een gesloten bronsysteem zijn er nauwelijks onderhoudskosten, dit geld ook voor de warmtepomp. Als de plaatsing en de afstelling perfect is, is onderhoud zo goed als overbodig.

Milieuvriendelijk:

Milieuvriendelijk alternatief voor het stoken van gas of stookolie. Het gebruik van aardwarmte zorgt nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO² en klimaatverandering.

Kostenbesparend:

  • Geen stookolietank nodig, het jaarlijks bevoorraden valt weg.
  • Geen gasaansluiting nodig, dus ook geen vaste kosten voor de gasteller.
  • Geen schouw, de jaarlijkse verplichte reiniging word ook overbodig.

Zeer lange levensduur:

De geothermische warmtepomp is een laag temperatuursysteem. Dit is zeer gunstig voor de levensduur van de warmtepomp en alle onderdelen in de verwarming. De levensduur van een warmtepomp ligt rond de 30 jaar.
Een verticale aardwisselaar heeft een gegarandeerde levensduur van 50 jaar en een verwachte levensduur van 100 jaar.

Aardwarmte als onuitputtelijke bron van energie:

Het zoeken naar de meest voordelige energieleverancier van fossiele brandstoffen wordt overbodig. Vanaf nu bent u onafhankelijk, en wordt uw eigen bodem uw nieuwe leverancier.

Passieve koeling:

Aardwarmtesystemen kunnen warmte en koude opslaan in de bodem.
Een geothermische warmtepomp met vrije koeling kan uw woning of ruimtes van een koel klimaat voorzien, en dit aan een zeer lage bedrijfskost. Bij deze systemen is de compressor niet actief, enkel de bron - en verwarmingscirculatiepomp.

Fiscaal interessant:

  • Een geothermische warmtepomp met passieve koeling wordt in de EPC berekeningen hoog gewaardeerd.
  • Behaalt je nieuwbouwwoning het E-peil 60, dan krijg je vanaf 2009 gedurende 10 jaar een korting van 20% op je jaarlijkse onroerende voorheffing. Behaalt je woning het E-peil 40, dan loopt de korting op tot 40%.
  • De Vlaamse overheden moedigen het gebruik van hernieuwbare energie sterk aan (Actieplan groene warmte)
  • Daarnaast kan u ook een premie van de netbeheerder ontvangen.
GeoTec © 2012